Bodegas y Viñedos
La Cabaña (Kohlberg)

© www.boliviaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1963

Produktionskapacitet:

 3 200 000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 115 ha

Plats-oenolog:
 

Chefs-oenolog: 
 Eric Kohlberg

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 
Familjen Kohlberg

Adress huvudkontor:
 Av. Jorge Paz Galarza
 Barrio San Jorge No. 1
 Tarija - Bolivia

Telefon huvudkontor:
 
+591-4 6636366

Fax huvudkontor:
 +591-4 6642782

E-mail huvudkontor:
 kohlberg@bodegas
 kohlberg.com

Web-sida:
 
www.bodegaskohlberg.
 com

Svensk importör:
 -

La Cabaña är det inregistrerade namnet på det företag och de viner i Bolivia som kallas Kohlberg. Det bildades år 1963 av Julio Kohlberg och är nu Bolivias i särklass största vinproducent. Mer än hälften av alla viner som säljs i landet görs av Kohlberg. År 2011 blev företaget utsett till ett av de 10 mest uppskattade i Bolivia, i konkurrens med alla multinationella storföretag.

Julio Kohlberg var i sin ungdom idrottsman på landslagsnivå i både friidrott och tennis. Strax före sin bortgång vid 91 års ålder den 3 juni 2012, avslöjade Julio Kohlberg för första gång offentligt sin ålder och varför han började odla vin. Han var framgångsrik agent för tyska Mercedes när han fick svåra magbesvär. Läkaren ordinerade honom rödvin (!) av bästa kvalitet. I ett närbeläget kloster kom han över 50 liter av deras bästa vin. När han efter ett par veckor (!) kom tillbaka fick han beskedet att de inte kunde sälja mera, men att de kunde lära honom hur man gjorde bra viner. Det lyckades över förväntan och väckte ett sådant intresse hos honom att han beslöt att köpa företaget La Cabaña, som redan gjorde vin från egna druvor.

Nästan allt bolivianskt vin produceras i Tarija, nära gränsen till norra Argentina utmed Anderna. La Cabaña ligger på cirka 1950 meters höjd och där har Kohlberg 115 hektar vinodlingar. Från början producerades allt vin hantverksmässigt av druvor med okänt ursprung, men ganska snart importerades plantor av flera druvor från  Mendoza. Julio Kohlbergs fem söner utbildade sig till oenologer och ekonomer i Argentina och USA, så att företaget med deras medverkan år 1971 kunde starta en omfattande förnyelse av vinodlingarna och upprustning av anläggningen för vinifiering och lagring.

Nu odlas höghöjdsvin på ett tiotal främst franska och italienska kvalitetsdruvor. Merparten av vinerna odlas på sandhaltiga lerjordar med översvämningsbevattning. Från år 2005 har nya investeringar i senaste generationens vinifieringsutrustning gjorts och man har bl a skaffat en egen buteljeringsanläggning.

Kohlbergs toppvin Don Julio Gran Reserva har under åren 2011-12 vunnit guldmedalj i två europeiska vintävlingar.

 

Tradición
 
- Barbera
 
- Pinot Grigio
 
- Ugni Blanc

Tierra Dorada
 
- Cabernet Sauvignon
 - Malbec
 - Syrah

Gran Reserva Don Julio
 
- Syrah

 

Solnedgång över höghöjdsodlingarna

 
Don Julio Kohlberg